فهرست مطالب

نوآوری در علوم و فناوری غذایی - پیاپی 18 (زمستان 1392)

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 18 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فریبا شکاری پور*، محمود امین لاری، مهرداد نیاکوثری، محمدهادی اسکندری صفحه 1
    در سال های اخیر توجه زیادی برای بهبود خواص عملکردی پروتئین های آب پنیر (سرم شیر) به وسیله روش های مختلف شده است. اصلاح ساختار پروتئین ها به وسیله ی اصلاحات فیزیکی، آنزیمی یا شیمیایی انجام می شود. در این تحقیق نمونه های کنسانتره 80% پروتئین های آب پنیر در شرایط واکنش مایلارد با دکستران ترکیب شدند. میزان گلیکوزیله شدن با روش الکتروفورز تعیین گردید و به وسیله ی ژل کروماتوگرافی به تایید رسید. نتایج نشان داد که بهترین شرایط برای گلیکوزیله کردن پروتئین های آب پنیر دمای ̊C60، مدت زمان نگهداری 10 روز و نسبت وزنی پروتئین های آب پنیر به دکستران 1 به 5 بوده است. هم چنین پروتئین های آب پنیر گلیکوزیله شده حلالیت بهتری در pHهای 3، 5، 7 و 9 و در دماهای 25، 40 و ̊C 60 نسبت به نمونه کنترل داشتند. نمونه گلیکوزیله شده پایداری حرارتی بیشتر و هم چنین فعالیت امولسیون کنندگی و پایداری امولسیون بهتری در مقایسه با نمونه ی شاهد و کنترل داشته است.
    کلیدواژگان: پروتئین های آب پنیر، خصوصیات عملکردی، دکستران، گلیکوزیله کردن
  • الهه شریعت*، هدایت حسینی، رضوان پوراحمد صفحه 9
    فعالیت ضدباکتریایی (حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی) عصاره آبی گزنه و مرزنگوش در مقابل 3 باکتری بیماری زا و عامل فساد مواد غذایی Escherichia coli، Salmonella typhi و Pseudomonas aeruginosa با استفاده از روش رقت لوله ای (Macro Dilution Method) ارزیابی شد. مقدار حداقل غلظت بازدارندگی عصاره آبی مرزنگوش بر Salmonella typhi mg/ml 25/1 و در مورد Pseudomonas aeruginosa و Escherichia coli برابر با mg/ml 5 مشاهده شد. مقادیر مربوط به عصاره آبی گزنه برای Salmonella typhimg/ml25/1، Pseudomonas aeruginosa mg/ml 5 و Escherichia coli mg/ml 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر بود. مقادیر حداقل غلظت کشندگی برای عصاره آبی مرزنگوش برای Salmonella typhi، Pseudomonas aeruginosa و Escherichia coli به ترتیب 25/1، 10 و 10 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد. حداقل غلظت کشندگی عصاره آبی گزنه بر باکتری ها به ترتیب ذکر شده برابر 5/2، 10 و 20 میلی گرم بر میلی لیتر بود.
    کلیدواژگان: گزنه، مرزنگوش، حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MBC)، Escherichia coli، Salmonella typhi و Pseudomonas aeruginosa
  • وحید ورطه پرور، محمدحسین کیانمهر*، اکبر عرب حسینی، سید رضا حسن بیگی صفحه 17
    در خشک کن های بسترسیال، بالا بودن سرعت هوای ورودی به محفظه، منجر می شود که هوا بدون اشباع شدن از رطوبت از محقظه خارج شده و تلفات انرژی بالا باشد. از این رو خشک کن بسترسیال را با خشک بستر ثابت، به صورتی که بستر ثابت در ادامه مسیر هوای خروجی از بستر سیال قرار بگیرد ترکیب گردیده است. در این تحقیق مطابق قانون اول ترمودینامیک به تحلیل انرژی و پارامترهای موثر بر میزان مصرف و نسبت مصرف انرژی آن در خشک کن ترکیبی پرداخته شده است. آزمایش ها بر روی محصول گندم انجام شد و اثر سه دمای 50، 60، 70 درجه سلسیوس و سه ضخامت بستر 4، 6، 8 سانتی متر در طبقه ی تحتانی (بستر سیال) و دو ضخامت 6، 8 سانتی متر در طبقه ی فوقانی (بسترثابت) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد روند تغییرات مصرف انرژی مستقل از نوع روش خشک شدن می باشد. افزایش ضخامت هر طبقه بر روی مصرف انرژی طبقه دیگر اثر گذار است. بیشترین مصرف انرژی در دمای 70 درجه سلسیوس و ضخامت up8-dw8 و بیشترین نسبت مصرف انرژی در دمای 50 درجه سلسیوس و ضخامت up8-dw8 حاصل شد.
    کلیدواژگان: نسبت مصرف انرژی، بستر ثابت، بستر سیال، خشک کن، قانون اول ترمودینامیک
  • علیرضا قدس ولی*، فاطمه عرب عامریان، حمید بخش آبادی صفحه 25
    در این تحقیق، ویژگی های کمی و کیفی مالت های تهیه شده از دانه های غلاتی جو رقم صحرا، گندم رقم تجن و تریتیکاله رقم PGS شامل راندمان استخراج عصاره ی گرم، راندمان استخراج عصاره ی سرد، قدرت دیاستاتیک، پروتئین کل و محلول، شاخص تغییرات اصلاحی نیتروژن یا شاخص کلباچ، میزان رنگ و فعالیت آنزیم بتاگلوکاناز در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان پروتئین کل مالت جو و مالت گندم به ترتیب 2/15 و 4/14 درصد بیشتر از میزان پروتئین کل مالت تریتیکاله بود ولی میزان شاخص کلباچ مالت تریتیکاله به ترتیب 3/19 و 0/29 درصد بیشتر از میزان شاخص کلباچ مالت گندم و مالت جو بود و یک رابطه ی خطی معکوس میان پروتئین کل با شاخص کلباچ با ضریب تعیین 94/0=2R وجود داشت. راندمان عصاره ی آب گرم و سرد در مالت حاصل از تریتیکاله بیشتر از مالت گندم و جو بود. بیشینه (U/Kg 716) و کمینه ی (U/Kg 97) میزان فعالیت آنزیم بتاگلوکاناز به ترتیب مربوط به مالت های حاصل از تریتیکاله و گندم بود. محدوده ی رنگ برای عصاره ی حاصل از مالت های مختلف 82/1 تا 51/2 واحد بود.
    کلیدواژگان: مالت، تریتیکاله، گندم، جو، خصوصیات کمی و کیفی
  • هومان مولوی*، جواد کرامت صفحه 33
    در سالیان اخیر به دلایل چاقی و بیماری های وابسته، نوشابه های بدون الکل کم انرژی که با استفاده از شیرین کننده های پرقدرت تهیه می شوند، بسیار مورد توجه بوده اند. در این پژوهش جهت تهیه ی شربت های رژیمی، کل شکر مورد استفاده در فرمولاسیون شربت شاهد حذف گردید و به جای آن به عنوان ماده حجم دهنده از پکتین و به عنوان شیرین کننده از آسپارتام و آسه سولفام پتاسیم استفاده شد. برای بررسی فرمولاسیون های منتخب، این شربت ها در دو دما (دمای محیط و دمای 40 درجه سانتی گراد) به مدت چهار ماه قرار گرفتند. میزان تجزیه آسپارتام با استفاده از HPLC اندازه گیری و سینیتیک تجزیه آن تعیین گردید. نتایج نشان داد که زمان و دما بر میزان آسپارتام اثر معنی دار داشت (001/0p<) ولی فرمول (نوع شربت) اثر معنی دار نداشت. برای محاسبه ثابت سرعت تجزیه آسپارتام از معادله واکنش درجه اول استفاده شد. ثابت های سرعت محاسبه شده برای شربت های رژیمی نگهداری شده در دمای محیط حدود 1/0 و در دمای 40 درجه سانتی گراد حدود 3/0 بود. هم چنین میزان نیمه عمر تجزیه آسپارتام در دمای محیط حدود 5 ماه و در دمای 40 درجه سانتی گراد حدود 2 ماه بود. بنابراین میزان آسپارتام باقی مانده در محصول تابعی است از دما، زمان و شرایط محیطی که آسپارتام در آن قرار گرفته است. در دماهای بالا میزان مقبولیت محصول به واسطه تجزیه آسپارتام، کاهش می یابد لذا آسپارتام برای استفاده در شربت آلبالو در دماهای بالا پیشنهاد نمی شود ولی می توان از آن در دماهای حدود دمای محیط در فرمولاسیون شربت رژیمی آلبالو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آسپارتام، سینیتیک تجزیه، شربت رژیمی، کروماتوگرافی مایع با کارایی زیاد
  • الهام مهدیان*، رضا کاراژیان، ساناز صبری صفحه 43
    کاهش میزان چربی در بستنی و تولید یک محصول رژیمی همانند سایر فراورده های غذایی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در عین حال کاهش میزان چربی در بستنی پذیرش حسی این محصول را با اثر بر ویسکوزیته و بافت آن به طور منفی تحت تاثیر قرار می دهد. جایگزین های چربی ترکیباتی هستند که می توانند تا حدی نقش چربی را در سیستم های غذایی ایفا کرده و در عین حال به دلیل داشتن محتوای کالری پایین تر منجر به کاهش میزان انرژی محصول و تولید یک محصول رژیمی می شوند. در این تحقیق اثر استفاده از دو نوع جایگزین چربی بر پایه پروتئین (کنسانتره پروتئینی شیر، mpc) و بر پایه کربوهیدرات (اینولین) در سه سطح 0، 2 و 4 درصد بر خصوصیات رئولوژیکی و بافتی بستنی کم چرب (5 درصد چربی) مورد بررسی قرار گرفت. مخلوط کلیه نمونه ها دارای رفتار رقیق شوندگی با برش (رفتار غیر نیوتنی از نوع شبه پلاستیک) بوده و ویسکوزیته ظاهری با افزایش آهنگ برشی کاهش یافت. کاربرد mpc در ترکیب بستنی منجر به افزایش ضریب قوام و کاهش شاخص رفتار جریان نمونه ها نسبت به نمونه شاهد گردید در حالی که اختلاف معناداری بین نمونه های حاوی اینولین در مقدار این خصوصیات مشاهده نشد. ویسکوزیته ظاهری نمونه ها با افزایش مقدار هر دونوع جایگزین چربی افزایش یافت. هم چنین نمونه های حاوی mpc ویسکوزیته ظاهری بالاتری در مقایسه با نمونه های حاوی اینولین دارا بودند. جایگزینی بخشی از چربی با اینولین اثر مشخصی بر سختی نمونه های بستنی نداشته در صورتی که نمونه های حاوی mpc سختی بالاتری نسبت به سایر نمونه ها دارا بودند. چسبندگی نمونه حاوی 4 درصد اینولین به طور معناداری از سایر نمونه ها بالاتر بوده و اختلاف مشخصی بین سایر نمونه ها در مقدار چسبندگی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: بستنی کم چرب، جایگزین چربی، اینولین، کنسانتره پروتئینی شیر، خصوصیات رئولوژیکی
  • منصوره سلیمانی فرد*، مهران اعلمی، فرامرز خداییان چگنی، گودرز نجفیان، علیرضا صادقی ماهونک، مرتضی خمیری صفحه 53
    کفیران یک اگزوپلی ساکارید میکروبی است که توسط اسیدلاکتیک باکتری ها و قارچ ها در طول دوره رشد، تولید می شود. در این تحقیق کشت دانه کفیر و استخراج کفیران از آن، انجام شد. کفیران در سطوح 1%، 2% و 3% (وزنی/وزنی) به آرد گندم افزوده و اثرات آن بر ویژگی های کیفی و انبارداری نان حجیم با استفاده از طرح کاملا تصادفی بررسی شد. بیاتی، انبارداری و حجم نان ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تجزیه واریانس، و مقایسه میانگین داده ها توسط آزمون دانکن، با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح احتمال 05/0 انجام شد. نتایج آزمون های فیزیکوشیمیایی گندم و آرد مورد مطالعه نشان داد که گندم وزن هکتولیتر، جذب آب، بازدهی آرد و عدد فالینگ بالا و در مقابل، سختی، وزن هزار دانه، گلوتن مرطوب، رطوبت، پروتئین، شاخص زلنی و عدد ته نشینی پایینی دارد. نتایج آزمون بافت سنجی، نشان داد با افزودن کفیران (1%، 2%، 3%)، بیاتی مغز نان به طور معنی داری (05/0p<) کاهش یافت. هم چنین، نمونه های حاوی کفیران نسبت به نمونه شاهد روند بیاتی کندتری داشته به طوری که تیمار 3% کفیران و نمونه شاهد، به ترتیب، کمترین و بیشترین میزان بیاتی را نشان دادند. نتایج اندازه گیری ویژگی های تکنولوژیکی نشان داد که با افزایش سطوح کفیران، درصد افت پخت نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری (05/0p<) کاهش یافت. در ارتباط با حجم نان ها مشخص شد افزودن کفیران، باعث افزایش معنی داری (05/0p<) در حجم نمونه-های نان شد، گرچه تغییرات حجم ویژه نان ها معنی دار (05/0p<) نبود. نتایج حاصل از آزمون های حسی نان نشان داد سطح مطلوب از نظر کیفی، سطح 3% کفیران بود. افزودن کفیران عمر انبارداری نان ها را افزایش داده، چنان که عمر انبارداری تیمار 3 درصد نسبت به نمونه شاهد، 7 روز بیشتر بود. بنابراین کفیران را می توان جهت افزایش کیفیت و عمر انبارداری نان های حجیم در صنایع پخت مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: دانه کفیر، کفیران، گندم ضعیف، کیفیت نان حجیم، عمر انبارداری
  • حسن صفی یاری*، حسین رحمانیان، فرهاد سلمانی زاده، علی زمردیان صفحه 67
    در این تحقیق برخی از خواص مهم فیزیکی و مکانیکی میوه خرمالو رقم خرمندی، در سطح رطوبتی 26/44 درصد (بر پایه خشک) اندازه گیری شد. خواص فیزیکی شامل طول، عرض، ضخامت، قطر میانگین هندسی، قطر میانگین حسابی، قطر معادل، ضریب کرویت، نسبت نما، وزن، مساحت رویه و حجم بودند که میانگین هریک از آنها به ترتیب 80/4 ± 01/56 میلی متر، 84/4 ± 19/ 54 میلی متر، 74/2 ± 72/36 میلی متر، 76/3 ± 07/48 میلی متر، 92/3 ± 95/48 میلی متر، 89/3 ± 70/48 میلی متر، 02/0 ± 8590/0، 03/0 ± 6548/0، 34/11 ± 99/ 72 گرم، 41/18± 80/72 میلی متر مربع، 68/13± 18/59 میلی متر مکعب بدست آمد. آگاهی از مقدار نیروی اصطکاکی در طراحی تجهیزات و فرآیند ها حائز اهمیت است. اصطکاک بر مقدار توان لازم جهت حمل و نقل مواد تاثیرگذار است. ضریب اصطکاک ایستایی بر روی سه سطح: چوب، شیشه و ورق گالوانیزه مورد مقایسه قرار گرفت که میانگین آن ها به ترتیب 03/0 ± 35/0، 02/0 ± 37/0 و 03/0 ± 35/0 بودند. نتایج نشان دادند که در سطح 5 درصد، اختلاف معنی داری بین ضریب اصطکاک ایستایی در سطوح چوب و ورق گالوانیزه با سطح شیشه وجود دارد. خصوصیات رنگی نیز توسط نرم افزار متلب مورد محاسبه قرار گرفت. مقادیر رنگی L*، a* و b* به ترتیب برابر بود با 29/33 تا 75/37، 23/6 تا 28/9 و 55/9 تا 86/11. آزمون مکانیکی میوه خرمالو برای تعیین ویژگی های مقاومت به شکستگی آن انجام شد. خواص مکانیکی با استفاده از تست فشار (شبه استاتیکی) و با دستگاه تست یونیورسال اندازه گیری گردید. این خواص شامل نیروی تسلیم، تغییر شکل، سختی و انرژی شکست بودند که میانگین آن ها به ترتیب 45/2 ± 57/18، 46/0 ± 59/5، 17/1 ± 57/10 و 73/9 ± 13/52 بودند.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، میوه خرمالو، خصوصیات رنگی
  • صفیه خلیلیان*، فخری شهیدی، محمد الهی، محبت محبی صفحه 75
    پاستیل طالبی به عنوان فراورده ای نوین از طالبی به منظور کاهش ضایعات طالبی، افزایش ارزش افزوده آن و معرفی یک فراورده نوین میوه ای و سلامت زا طراحی و تولید گردید. از آنجا که ویژگی های بافتی نقش مهمی در پذیرش آن دارد و همچنین بر طبق تعریف سازمان بین المللی استاندارد بافت یک ویژگی حسی است که باید توسط ارزیابان حسی مورد بررسی قرار گیرد اما در صنعت، بافت مواد غذایی به صورت دستگاهی مورد آزمون قرار می گیرد لذا این پژوهش به منظور بررسی و آگاهی از روابط موجود بین ارزیابی حسی بافت نمونه ها و مقادیر معادل دستگاهی بافت پاستیل طالبی صورت پذیرفت. نتایج حاصل از ارزیابی ویژگی های بافتی با استفاده از نمودارهای سطح پاسخ حاکی از آن بود که مقادیر سختی، پیوستگی و قابلیت جویدن بافت نمونه های پاستیل طالبی، با افزایش غلظت پکتین و کاهش غلظت صمغ زانتان، روند افزایشی داشت. از پراکنش پاسخ ها در فضای مولفه های اصلی نشان داد که صفات سختی و قابلیت جویدن بافت نمونه های ارزیابی شده توسط ارزیابان حسی تقریبا معادل همین پارامترهای اندازه گیری شده با دستگاه آنالیز بافت می باشند علاوه بر این، آنها اثر قابل توجهی بر افزایش امتیاز پذیرش نمونه ها نیز نشان دادند. از دیگر روابط مشاهده شده در این پراکنش می توان به رابطه متضاد بین ویژگی های سختی، لاستیکی و قابلیت جویدن با صفت چسبندگی بافت نمونه های پاستیل طالبی اشاره نمود. همچنین این امر نشان می دهد که از بین صفات بافتی، با افزایش امتیاز یا میزان سختی، لاستیکی، قابلیت جویدن و پیوستگی بافت نمونه ها، امتیاز پذیرش نمونه های پاستیل طالبی نیز افزایش نشان داده است. در حالی که چسبندگی بافت نمونه ها اثر کاهندگی بر امتیاز پذیرش پاستیل طالبی داشت.
    کلیدواژگان: طالبی، پاستیل، ویژگی های بافتی، تحلیل مولفه های اصلی، پذیرش حسی
  • بابک قنبرزاده*، هادی الماسی، علی اکبر انتظامی صفحه 83
    در این پژوهش به منظور بهبود خواص فیلم های زیست تخریب پذیر نشاسته ای، از سه ترکیب اسید سیتریک، کربوکسی متیل سلولز (CMC) و نانورس استفاده شد و تاثیر هرکدام از این ترکیبات بر روی ویژگی های مورفولوژیکی و میزان زبری فیلم ها و هم چنین یکنواختی آن ها مورد مطالعه قرار گرفت. در ادامه، تاثیر غلظت نانورس بر روی ویژگی بازدارندگی این فیلم ها نسبت به رطوبت بررسی شد. نتایج آزمون میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) نشان داد که فیلم زیست کامپوریت نشاسته – CMC، کمترین و فیلم بیونانوکامپوزیت نشاسته – CMC – نانورس، بیشترین زبری را دارد. نتایج آزمون جذب رطوبت نشان داد که با افزایش غلظت نانورس، میزان جذب رطوبت فیلم ها کمتر می شود. فیلم دارای 7% نانورس، کمترین میزان جذب رطوبت را نشان داد (78/14%). اما طبق نتایج آزمون زاویه تماس، با افزایش میزان نانورس، میزان آبگریزی سطحی فیلم ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: بیونانوکامپوزیت، نشاسته، نانورس، میزان زبری، جذب رطوبت
  • فرناز بخشی مقدم*، سیدعلی مرتضوی، الناز میلانی، مجید هاشمی صفحه 93
    نخود (Cicer arietinum L.) جزء منابع مهم پروتئین های غذایی محسوب می شود. صرفه نظر از خصوصیات تغذیه ای، پروتئین های دانه نخود به عنوان عملگر نقش مهمی را در فرمولاسیون و فراوری مواد غذایی دارا هستند. در این تحقیق تاثیر pH استخراج پروتئین از دانه های نخود کابلی بر ویژگی های انحلال پذیری، خصوصیات امولسیون کنندگی، ظرفیت جذب آب و تنوع فراکسیون های نیتروژنی ایزوله تولیدی از دو روش استخراج اسیدی و قلیایی بررسی گردید. کلیه آزمون ها در سه تکرار انجام شد و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح اطمینان 95 درصد انجام پذیرفت.در این پژوهش استخراج پروتئین در pH 5/2 و 5/9 و به دنبال آن ترسیب در نقطه ایزوالکتریک معادل pH 5/4، انجام شد. انحلال پذیری ایزوله پروتئین نیز در محدوده pH 5/2 تا 7 بررسی گردید. نتایج حاصل از آنالیز واریانس نشان داد؛ pH محیط تاثیر معنی داری بر حلالیت پروتئین ها داشته است. (p≤0.05) پروفیل انحلال در برابر pH، دارای بالاترین حلالیت در pH7 و پس از آن در pH 5/2 بود. کمترین حلالیت نیز در pH های 4 و 5/5 مشاهده شد. هم چنین ایزوله تهیه شده به روش اسیدی (ایزوله A) نسبت به ایزوله تولید شده به روش قلیایی(ایزوله B) دارای حلالیت بالاتری بود. هر دو ایزوله خصوصیات امولسیونی و جذب آب خوب و مناسبی از خود نشان دادند. ایزوله حاصل از روش اسیدی دارای خصوصیات امولسیون کنندگی بالاتری بود در حالی که روش قلیایی باعث تقویت ظرفیت نگه داری آب ایزوله پروتئین شده بود. (p≤0.05) الکتروفورز(SDS-PAGE) نشان داد که گلوبولین نخود از اجزایی با وزن های مختلف مولکولی در محدوده 10تا150کیلودالتون تشکیل شده است. باندهای 40-30 کیلودالتون مربوط به اجزاء اسیدی 11S گلوبولین (لگومین) و باند 25 کیلو دالتون احتمالا مربوط به جزء بازی لگومین بود. شدت و غلظت باند های مشاهده شده در الکتروفورز مربوط به ایزوله قلیایی بیشتر بود؛ دلیل این امر ناشی از نزدیکی اندازه pH استخراج پروتئین ایزوله قلیایی به pH بهینه استخراج گلوبولین، بود. با توجه به خصوصیات عملکردی مناسب ایزوله های پروتئین نخود، می توان از این منبع مفید در فرآورده های غذایی به عنوان جایگزین پروتئین بهره برد.
    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین، خصوصیات عملکردی، الکتروفورز، نخود
  • سمانه ابراهیم زادگان*، شهین زمردی، محمد حجت الاسلامی، اصغر خسروشاهی اصل صفحه 105
    در این پژوهش ماندگاری بیفیدوباکتریوم لاکتیس (LAFTI-B94) به دو شکل آزاد و کپسوله در دوغ و تاثیر آنها بر خواص فیزیکوشیمیایی، حسی و رئولوژیکی نمونه ها در طول 60 روز نگهداری در دمای 1±5 درجه سانتی گراد بررسی گردید. تیمارها عبارت نمونه کنترل، بدون پرو یوتیک (C)، دوغ حاوی بیفیدوباکتریوم لاکتیس به صورت آزاد (B) و دوغ حاوی بیفیدوباکتریوم لاکتیس به صورت کپسوله شده (BC) بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که در طول نگهداری مقدار بیفیدوباکتریوم لاکتیس در حالت آزاد 26/0 سیکل کاهش و در حالت کپسوله شده 36/0 سیکل لگاریتمی افزایش نشان داد. گرچه در هر دو فرم کپسوله شده و آزاد، پروبیوتیک های زنده مانده در دوغ بالاتر از حداقل مقدار توصیه شده برای خواص درمانی بود (107 واحد کلنی در گرم) اما شکل کپسوله در حفظ تعداد پروبیوتیک ها بیشتر از نوع آزاد آنها موثر بود. استفاده از پروبیوتیک ها موجب بهبود ویسکوزیته و پایداری دوغ گردید که در این میان باکتری-های کپسوله شده بیشترین مقدار پایداری (25/46 درصد) و ویسکوزیته (13/54 سانتی پوار) را داشتند. براساس نتایج ارزیابی حسی بین نمونه ها از لحاظ عطر و طعم اختلاف معنی داری مشاهده شد، بطوریکه نمونه-های دوغ حاوی بیفیدوباکتریوم لاکتیس بالاترین امتیاز طعم را کسب کردند (05/0p<). بنابراین پروبیوتیک ها نه تنها تاثیر نامطلوب بر خواص فیزیکوشیمیایی و حسی دوغ نداشتند بلکه موجب بهبود خواص رئولوژیکی، پایداری و طعم دوغ گردید. لذا دوغ می تواند حامل خوبی برای پروبیوتیک ها باشد.
    کلیدواژگان: بیفیدوباکتریوم لاکتیس، پروبیوتیک، دوغ، کپسوله کردن
|
  • F. Shekaripour*, M.Aminlari, M. Niakosari, M.H. Eskandary Page 1
    The main purpose of this research was to conjugate concentrated whey protein 80% (WPC) with dextran under Maillard reaction conditions, to investigate the functional properties of the resulting conjugate. Conjugation was carried at different temperatures, different ratios of dextran: whey protein for different length of time. The covalent attachment of dextran to whey protein was confirmed by SDS-PAGE and gel filtration chromatography. The best condition was incubation at of 60oC for 10 days and at a 1:5 whey protein to dextran. The whey protein-dextran conjugate exhibited improved solubility at pH's 3, 5, 7, 9 and at different temperatures 25, 40, and 60oC), increased heat stability, with better emulsion activity and emulsion stability compared with control samples (no heating, no dextran) and the samples heated in the absence of dextran.
    Keywords: Whey Protein, Functional Properties, Dextran, Conjugation
  • E. Shariat*, H. Hosseini, R. Pourahmad Page 9
    In this study, the antimicrobial activities including minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of oreganum water extract (OWE) and nettle water extract (NWE) were evaluated against 3 foodborne pathogenic and spoilage bacteria including Escherichia coli(E), Salmonella typhi(S) and Pseudomonas aeruginosa(Ps). The MICs of OWE against S were observed 1.25 mg/ml, and against Ps and E were observed 5 mg/ml. The MICs of NWE against S, Ps and E were observed 1.25 5, 2.5 mg/ml respectively. The MBC of OWE against S, Ps and E was 1.25,10 and 10 mg/ml respectively. The MBC of NWE against S, Ps and E was 2.5, 10 and 20 respectively.
    Keywords: Origanum vulgare, Urtica dioica, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Minimum Bactericidal Concentration (MBC), Escherichia coli, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa
  • V. Vartehparvar, M. H. Kianmehr*, A. Arabhosseini, S. R. Hasan, Beygi Page 17
    In fluidized bed dryer, high velocity of air causes wastage of thermal energy. In order that fixed bed dryer be combined with fluidized bed dryer, it was mounted after fluidized bed in air way. According to the first law of thermodynamic, energy and effective parameters on energy consume were analyzed. Experiments were performed at three temperature ranges of, 60 and 70°C, three bed depths of 4, 6 and 8cm for the lower bed and two bed depths of 6 and 8 cm for the higher. Increasing bed depth of each bed showed clear effects on EU and EUR of the other floor. The EU value of top floor was more than that of bottom floor. Maximum energy consumption was obtained in 70 °C at 8dw-8up bed depth and energy consumption ratio was obtained in 50 °C at 8dw-8up.
    Keywords: Fixed Bed Dryer, Energy Consumption Ratio, Fluidized Bed Dryer, Thermodynamic First Law
  • A.R. Ghodsevali*, F. Arab Amerian, H. Bakhshabadi Page 25
    In this project, the quantitative and qualitative characteristics of malts (hot water extract, cold water extract, diastatic power, total and soluble protein, nitrogen modification index, colour and β-glucanase activity) obtained from cereals of barley var. Sahra, wheat variety Tajan and Triticale were investigated in Completely Randomized Design (CRD) with replications. The results showed that protein content of malts from barley and wheat was 15.2 and 14.4 higher than that of triticale, respectively. Meanwhile, the colbach index of malt from triticale was 19.3 and 29.0% higher than that of malts from barley and wheat, respectively. A negative linear correlation was observed between total protein content and colbach index (R2, 0.94). Hot and cold water extract of triticale malt was higher than that of wheat and barley malt. Triticale and wheat have a maximum and minimum of, respectively. The maximum (716 U/Kg) and minimum (97 U/Kg) of β-glucanase activity were due to triticale and wheat malts, respectively. The color of extracts obtained from all investigated malts was in the range of 1.82 to 2.51.
    Keywords: Malt, Triticale, Wheat, Barley, Qualitative, Quantitative Characteristics
  • H. Molavi*, J. Keramat Page 33
    Due to obesity disorders and related diseases, low calorie soft drinks have been greatly favored in recent years. In this study, all the sugar in the reference syrup was eliminated to produce diet syrups. Pectin as a bulking agent and aspartame and acesulfame-k as sweeteners substitute for sucrose were applied. For studying the selected formulations during storage, these syrups were stored at room temperature and 40 °C for 4 months. Degradation of aspartame was measured using HPLC method and then its degradation kinetics was determined. Results showed that time and temperature had significant effects (p<0.001) on the aspartame stability but the type of formulation (different types of syrups) had no significant effects. The first order reaction rate was applied for calculating the constant rates of aspartame degradation. The calculated reaction rate constants for the diet syrups were about 0.1 at ambient temperature and about 0.3 at 40 °C. The half-life of the aspartame degradation was about 4 months at ambient temperature and about 2 months at 40 °C. Therefore, the amount of aspartame in the product depends on temperature, time and environmental conditions. Acceptability of aspartame decreases at high temperatures due to the degradation of aspartame, so it is not suggested to be used in sour cherry syrup in these conditions. But, it can be easily used in sour cherry syrup at around ambient temperatures.
    Keywords: Aspartame, Degradation Kinetics, Diet Syrup, HPLC
  • E. Mahdian*, R. Karazhian, S. Sabri Page 43
    In recent years, reducing the fat content and production of dietetic ice cream has been taken in consideration. However, reducing the amount of fat in ice cream products, can negatively affect product acceptability through making some changes in viscosity and textural attributes. Fat replacers are components that can replace some of the fat in the food served. At the same time due to lower calorie content it can lead to a decrease in the production of energy by food products. In this research, the effect of a protein based (milk protein concentrate) and a carbohydrate-based (inulin) fat replacer in three levels (0, 2 and 4%) on the rheological and textural properties of low fat (5% fat) ice cream was investigated. All the mixtures showed pseudoplastic flow behaviour and the apparent viscosity decreased with increasing shear rate. Using mpc led to increasing consistency coefficient and decreasing flow behavior index of ice cream mixtures while no significant differences was observed between mixtures containing inulin in the case of these two parameters. Apparent viscosity values increased with increasing the amount of mpc and inulin. Also viscosity values for the mixtures containing mpc were higher than those with inulin. No significant difference was obtained for ice cream samples containing inulin in the case of hardness and the highest amount of hardness was associated to the samples with mpc. Ice cream containing 4% inulin had the highest amount of adhesiveness and no significant difference was detected between other samples.
    Keywords: Low Fat Ice Cream, Fat Replacer, Inulin, Milk Protein Concentrate, Rheological Properties
  • M. Soleimanifard*, M. Aelami, F. Khodaeian Chegini G. Najafian, A. R. Sadeghi Mahoonak, M. Khomeyri Page 53
    Kefiran is a microbial exopolysaccharide (EPS) which is produced by acid lactic bacteria and fungi during their growth. In this study, kefir grain cultivation and its kefiran extraction was carried out, respectively. Kefiran was added at the rate of 1%, 2% and 3% (w/w flour basis) to the dough and its effects on the quality properties and shelf life of bulky bread was evaluated using a completely randomized design with four treatments of kefiran (control, 1%, 2% and 3%) and in triplicates. The staling, shelf life and volume of bread were analyzed by Instron texture analyzer machine, Incubator and rapeseed displacement method, respectively. Analysis of variance and the Duncan’s multiple range test were used by SPSS Software (v.16.00 INC, USA) to analyze the data (P < 0.05). The results for dye to physicochemical properties of wheat and its flour showed that wheat had high hectoliter weight, water absorption, flour yield and falling number and in contrast, low hectoliter weight, hardness, thousand seed weight, gluten, moisture, protein, zeleny index and SDS-Sedimentation height. The results of staling tests done in three times, 24, 48 and 72 hours showed that addition of kefiran (1%, 2%, 3%) on dough, decreased significantly (p<0.05) the rate of breads crumb staling. Also, breads containing kefiran had lower rate of staling compared to control samples, as bread sample containing 3% kefiran and control sample had the least and the most staling rate respectively. The results of technological properties showed that increase of kefiran levels led to significantly (p<0.05) decrease of breads cooking loss in comparison with control samples. Addition of kefiran (1%, 2% and 3%) caused a significant (p<0.05) increase and decrease in breads volume and specific volume, respectively. The results of sensory evaluation of bread samples showed from a quality point of view, the desirable level of kefiran was 3%. The addition of kefiran increased the shelf life of the breads and extended the shelf life of the bread 3% to 8 days compared with control sample. Based on the results, application of kefiran is recommended in bakery industry to increase quality and shelf life of bulk bread.
    Keywords: Kefir Grain, Kefiran, Weak Wheat, Quality of Bulk Bread, Shelf, life
  • H. Safiyari*, H. Rahmanian, F. Salmanizade, A. Zomorodian Page 67
    In this research, some physical and mechanical properties of Persimmon fruits were measured at moisture content of 44.46 % w.b. The physical properties were length, width, thickness, arithmetic mean diameter, geometric mean diameter, equivalent diameter, spherecity, aspect ratio, mass, surface area, and volume with average magnitudes of 56.01±4.80mm, 54.19±4.84mm, 36.72±2.74mm, 48.07±3.76mm, 48.95±3.92mm, 48.70±3.89mm, 0.8590±0.02, 0.6548±0.03, 72.99±11.34 gr, 72.80±18.41 mm2, 59.18±13.68 mm3 respectively. Knowledge about the frictional force on different surfaces is important in designing equipments and processes. Friction is impressive on the amount of required power for transporting the materials. The values of static coefficient of friction on three surfaces of glass, galvanized iron and plywood were 0.35±0.03, 0.37±0.02 and 0.35±0.03 respectively. Results showed a significant difference between static coefficient of friction on wood and galvanized iron with glass (P = 0.05). Color characteristics were calculated by MATLAB software. Color values L*, a*, b* were 33.29 to 37.75, 6.23 to 9.28 and 9.55 to 11.86 respectively. Persimmon fruit mechanical tests were performed to determine the fracture resistance properties. Mechanical properties were measured with pressure test (pseudo-static) via a universal testing machine. These properties consisted of yield strength, deformation, stiffness and fracture energy with the average values of 18.57±2.45, 5.59±0.46, 10.57±1.17, 52.13±9.73 respectively.
    Keywords: Mechanical, Physical Properties, Persimmon Fruits, Color Properties
  • S. Khalilian*, F. Shahidi, M. Elahi, M. Mohebbi Page 75
    Cantaloupe pastille is a novel as well as healthy fruity product, also it involves suitable processing techniques for decreasing its wastage. Texture perception is an important factor in consumer sensory acceptance also according to international standards, texture is a sensory attribute that must be evaluated by sensory assessors but in industry it is measured by texture analyzers. This study was done being informed from relationships between sensory perception and objective values of cantaloupe pastille textural parameters. Results of study for textural properties with response surface showed that hardness, cohesiveness and chewiness increased when pectin concentration was raised but xanthan concentration declined. PC plot of dependent variables illustrated that hardness and chewiness of samples which were scored by sensory assessors had closely relationships with the same when they were measured by texture analyzers. Also it was observed that there was a reversive relationship among hardness, rubber and chewiness with adhesiveness. It means when values of hardness, rubber, chewiness and cohesiveness increase also cantaloupe pastille acceptance score enhances but value of adhesiveness decreases.
    Keywords: Cantaloupe, Pastille, Textural Parameters, Principal Component Analysis, Sensory Acceptance
  • B. Ghanbarzade*, H. Almasi, A.A. Entezami Page 83
    In order to improve the properties of the starch biodegradable films, three components were manipulated: citric acid, carboxy methyl cellulose (CMC) and nanoclay, and the effect of each of these ingredients on the morphological properties and roughness values of the films, as well as their homogeneity were investigated. Afterwards, the effect of nanoclay concentration on the moisture permeability of these films was investigated. AFM results indicated that the starch – CMC biocomposites and starch – CMC – nanoclay bionanocomposites had the lowest and highest roughness values, respectively. Results of the moisture adsorption test indicated that by increasing the nanoclay contents, moisture absorption of the films decreased. The films containing 7% nanoclay showed the lowest moisture absorption value (14.78%). However, according to the results of contact angle test, surface hydrophobisity of the films decreased by an increase in nanoclay contents.
    Keywords: Bionanocomposite, Starch, Nanoclay, Roughness Value, Moisture Absorption
  • F. Bakhshi Moghadam*, S.A. Mortazavi, E. Milani, M. Hashemi Page 93
    Chickpea (Cicer arietinum L.) seeds are important sources of food proteins. Apart from their nutritional properties, pulse proteins also possess functional properties that play an important role in food formulation and processing. In the present study, the effect of protein extraction pH from kabuli chick pea seeds on solubility, emulsion properties, water absorption capacity and variety nitrogen fractions of isolates were obtained from two extraction methods including alkaline extraction and acidic extraction. In this research, the protein was extracted at pH=2.5 and pH=9.5 and after that the protein was precipitated at Isoelectric point (pH =4.5). All experiments were performed in triplicates and Duncan multiple range test with a confidence interval of 95% was used to compare the means. Protein solubility was studied at pH 2.5 7.0. Environment pH had significant effect on solubility (p≤0.05). The solubility-pH profile of different protein isolates showed minimum solubility in the pH 4.0 and 5.0 and maximum solubility at pH 7 and afterward at pH 2.5, also protein isolates obtained by acidic method (isolate A) had higher solubility than protein isolates obtained by alkaline method (Isolate B). Both two isolates had suitable emulsion properties and water hold capacity. Isolate obtained by acidic method higher emulsification while alkaline method enhanced water absorption capacity (p≤0.05). Electrophoresis of the various fractions revealed that chickpea globulin was made up of sub-units of different molecular weights ranging from 10 to 150 kDa. bands corresponding to molecular weights of 30-40 kDa, which should be attributed to the acidic subunits of the 11S globulin (legumin), while the bands at about 25 kDa probably corresponded to the basic legumin subunit. Bands density of isolate B were thicker, this phenomena could be attributed to nearby of pH utilization for protein extraction at optimum pH of globulin extraction. According to suitable functional properties of chick pea protein isolate, it could be used as a novel protein source substitution in food productions.
    Keywords: Protein Isolate, Functional Properties, Electrophoresis, Chickpea
  • S. Ebrahimzadegan*, S. Zomorodi, M. Hojjatoleslami, A. Khosrowshahi Asl Page 105
    In this study, survival of Bifidobacterium lactis (LAFTI-B94) was investigated in both free and microencapsulated forms and its effect on physicochemical, sensory and rheological properties of Doogh was screened during 60 days at 5±1°C cold room. Treatments involved C (control, no probiotic), B and BC containing Bifidobacterium lactis in free and microencapsulated form respectively. The analysis of the results showed that the number of Bifidobacterium lactis counts decreased in free form 0.26 log and increased in capsulated form 0.36 log. The results also indicated that both free and microencapsulated form were efficient enough to keep the number of probiotic bacteria above the threshold level for minimum therapeutic 107 CFU g-1 of Doogh but the number of bacteria added in microencapsulated form was higher than that of the free form of bacteria. The analysis of the results showed that amount of moisture, acidity, pH content, stability and viscosity were significantly different between samples of doogh (P <0.01). The probiotics bacterial improved viscosity and stability of Doogh that encapsulated forms showed to have higher stability (46.25%) and viscosity (54.13 cP) than those of free forms. According to the results of sensory evaluations, significant difference was observed between the samples from a flavor point of view. Doogh samples containing Bifidobacterium lactis respectively gained higher scores for flavor in comparison with other samples (P<0.05). So probiotics not only did not adversely affect physicochemical and sensory properties, but also improved the stability and rheological properties and flavor of Doogh; Therefore, Doogh can be an effective medium for delivering probiotic organisms.
    Keywords: Bifidobacterium lactis, Doogh, Microencapsulate, Probiotic